Kulinarne pamiątki z podróży do Marche – 5 lokalnych produktów, które musisz znać

Iwona

Tak jak każdy inny region Włoch, również Marche oferuje fantastyczne lokalne produkty warte skosztowania. Zebrałam tutaj te z nich, które spokojnie można spakować jako pamiątka z podróży i cieszyć się ich smakiem po powrocie do domu.

1) Ciauscolo – kiełbasa do smarowania

Kaloryczna, niefotogeniczna, ale moim zdaniem najlepsza wędlina, jaką można zjeść w regionie Marche. Nazywa sie ciauscolo i jest dumą mieszkańców naszego regionu. Można ją rozpoznać po tym, że ma zupełnie inną kontystencję niż klasyczna wędlina. Plastry ciauscolo po prostu rozsmarowuje się na chlebie. Produkuje się ją głównie w gminach Macerata, Ankona i Ascoli Piceno.

Ciauscolo jest nieco podobna do włoskiej surowej kiełbasy (𝑠𝑎𝑙𝑠𝑖𝑐𝑐𝑖𝑎), tyle że dużo bardziej tłusta i miękka. Nie jest też surowa jak kiełbasa, a wędzona i potem suszona. Wytwarza się ją z boczku, żeberek oraz łopatki wieprzowej. Całość jest kilkukrotnie mielona, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, nadającej się do smarowania. Ciauscolo przyprawia się solą i pieprzem, czosnkiem, koprem włoskim oraz skórką pomarańczową. Każdy z producentów ma jednak swój sekretny przepis, przez co ciauscolo z różnych miast Marche może się nieznacznie różnić w smaku. Jak dla mnie najlepsze, które próbowałam do tej pory to ciauscolo z Visso.

Można ją wykorzystać na przykład w przepisach na makaron, ale zapewniam Was, że smakuje najlepiej w wersji: kanapka z ciauscolo i serem pecorino + kieliszek czerwonego wina. 🙂

2) Maccheroncini di Campofilone – najbardziej znany makaron w Marche

Nazwa pochodzi oczywiście od gminy, w której są wytwarzane – Campofilone w południowej części regionu. Zgodnie z lokalnymi legendami wytwarzano go już w XV wieku i nazywano wówczas włosami aniołów. Podobno rodziny chłopskie z miejscowości Campofilone zaczęły go wytwarzać ze względu na bardzo dużą ilość dostępnych jaj. Wytwarzano z nich ciasto, które suszono i przechowywano nawet przez cały rok.

Makaron jest bardzo delikatny i tak cienki, że rozpływa się w ustach. Wytwarza się z mąki z pszenicy durum i jajek. Bardzo dobrze komponuje się z tradycyjnym sosem pomidorowym (zarówno mięsnym jak i w wersji wegetariańskiej z bazylią).

Maccheroncini di Campofilone zostały oznaczone przez Unię Europejską symbolem IGP (Indicazione Geografica Protetta – wskazuje na powiązania żywności z danym terenem geograficznym w co najmniej jednej fazie jego produkcji).

3) Casciotta d’Urbino DOP – ser z miasta Urbino

Ser produkowany wyłącznie w prowincji Pesaro-Urbino, zgodnie ze oryginalną techniką, która do dziś jest pilnie strzeżona. Historia jego produkcji sięgająca XVI sprawia, że jest to jeden z najstarszych serów we Włoszech. Podobno gustował w nim sam Michał Anioł, któremu jeden z producentów z Marche przesyłał okrągłe formy casciotty prosto do Rzymu!

Jest to miękki i kruchy ser z drobnymi dziurkami o słodkim i przyjemnym smaku. Wytwarza się go z mieszanki mleka owczego (70-80%) i krowiego (20-30%). Podawany przede wszystkim w formie przystawek lub do aperitivo, ale wykorzystywany również w daniach gotowanych.

Film pochodzi z kanału Formaggi Marche DOP na Youtube

Casciotta d’Urbino oznaczona przez Unię Europejską symbolem DOP (Denominazione di Origine Protetta) jest gwarancją, że ser faktycznie powstał na terytorium prowicji Pesaro-Urbino, a przy produkcji wykorzystano warunki klimatyczne i tradycje rolnicze regionu Marche. W 1992 r. powstało nawet specjalne konsorcjum sera w celu ochrony i promocji wyjątkowości, jakości i niepowtarzalności tego lokalnego produktu o długiej historii.

4) Trufle – Tartufo di Acqualagna

Acqualagna to miasto liczące około 4500 mieszkańców, położone w prowincji Pesaro i Urbino. Znane jest jako „stolica trufli” ze względu na wielowiekową tradycję jej zbierania i sprzedaży. Dzięki klimatowi i rodzajowi gleby w okolicy Acqualagna można tu skosztować różnych rodzajów trufli przez cały rok. Najbardziej znany i poszukiwany produkt lokalny to tartufo bianco, zbierany w okresie od września do końca grudnia. Jest on nie tylko najpopularniejszy, ale i najdroższy. Jego największe “okazy” mogą kosztować nawet do 5 tys. euro za kilogram. W sklepach z lokalnymi produktami znajdziecie truflę pod wieloma postaciami. Będą to na przykład: trufla na kilogramy, plasterkach, sos truflowy do makaronu, olej z truflą, miód z truflą itd.

W miasteczku Acqualagna w ciągu roku odbywa się kilka imprez poświęconych trufli. Przyciągają one turystów zarówno z Włoch, jak i z zagranicy. Największym zainteresowaniem cieszy się Fiera Nazionale del Tartufo Bianco, czyli Krajowe targi białej trufli na przełomie października i listopada.

5) Oliwa – w Marche tłoczy się ją od czasów Imperium Rzymskiego!

W Polsce region Marche nie jest szczególnie kojarzony z produkcją oliwy, o ile w ogóle jest kojarzony. 🙂 Musicie jednak wiedzieć, że z ponad 7000 hektarów gajów oliwnych, jest to teren szczególnie sprzyjający produkcji oliwy o doskonałej jakości. Tłoczy się ją tu od czasów Imperium Rzymskiego! W okresie średniowiecza jej produkcja kwitła w najlepsze. Podobno nawet szlachta wenecka bardzo ceniła sobie oliwę z Marche i była gotowa zapłacić wyższą cenę z racji jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Dziś w Marche istnieje kilkaset gospodarstw tłoczących oliwę. Wiele z nich, mimo że posiada drzewka oliwne, produkuje ją tylko na własny użytek, ewentualnie sprzedaje po dobrej cenie znajomym. Główne odmiany uprawiane w naszym regionie to Frantoio, Raggia, Carboncella, Rosciola, Mignola, ale też przede wszystkim Ascolana Tenera – bardzo ceniona odmiana tradycyjnie używana do produkcji oliwek w zalewie lub bardzo popularnych oliwek nadziewanych (wyjątkowe lokalne street food – olive ascolane, to drylowane oliwki nadziewane mięsem, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu).

Czy znacie któryś z powyższych produktów? A może już ich próbowaliście? Dajcie znać w komentarzu!


_____
* Casciotta d’Urbino w obrazku wyróżniającym pochodzi ze strony www.casciottadiurbino.it

Może zainteresuje Ci się również...

2 komentarze

Mariusz 26 czerwca 2022 - 12:49

Muszę kiedyś odwiedzić ten region

Odpowiedz
Iwona 29 czerwca 2022 - 08:59

Koniecznie! Zapewniam, że warto 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij