Jeśli będziecie w San Benedetto del Tronto i lubicie frittura di pesce, to koniecznie zapiszcie sobie ten adres! Przy Via Cristoforo Colombo 87 znajduje się mała i niepozorna biała budka, którą w słoneczny dzień poznacie z daleka po… kolejce, jaka się przy niej ustawia. Serwują tam pyszne smażone owoce morza!
Pyszna frittura w San Benedetto del Tronto
Jeśli tak jak ja uwielbiacie frittura di pesce, to kuchnia regionu Marche jest zdecydowanie dla Was. Dzięki 180 kilometrom wybrzeża Adriatyku, we wschodniej części regionu na stołach królują właśnie ryby i skorupiaki. Zjecie tu też świeżutkie i pyszne owoce morze w przeróżnych potrawach. Najpopularniejsze i najlepsze to oczywiście rozmaite makarony z sosami rybnymi, ale też brodetto di pesce (tradycyjna zupa rybna) i oczywiście frittura, czyli owoce morza smażone w głębokim tłuszczu.
Oferuje ją wiele restauracji, ale ja dziś chciałabym Wam polecić jedno niepozorne miejsce zaliczane raczej do kategorii street food, w którym frittura smakuje naprawdę dobrze. Nazywa się Olio Pesce Fritto i znajduje się w miasteczku San Benedetto del Tronto w strategicznej lokalizacji, niedaleko zarówno od stacji kolejowej jak i plaży.
Jak widzicie na zdjęciu to zwykła biała budka na rogu ulicy. Na pierwszy rzut oka być może nie wygląda jak miejsce, w którym można dobrze zjeść. Nic bardziej mylnego, zobaczcie tylko tą kolejkę! 🙂
Frittura jest tu sprzedawana na kilogramy. Porcja na jedną osobę to około 200 gram, no chyba że lubicie dużo jeść. My z Ale na wszelki wypadek zawsze bierzemy sobie trochę ponad 400. Taka porcja spokojnie starcza, żeby się najeść. Do smażonej ryby można napić się np. schłodzonego białego wina lub piwa.
Obok lokalu znajduje się łącznie około dziesięciu stolików. W słoneczny i gorący letni dzień polecam te pod zadaszeniem z drugiej strony budki. W innym przypadku ciężko wysiedzieć w pełnym słońcu przy np. 35 stopniach.
Być może smażone owoce morza nie należą do najzdrowszych propozycji obiadowych, ale raz na jakiś czas chyba można sobie na nie pozwolić!
Lubicie smażone owoce morza?