Wielkanoc w regionie Marche – tradycje i potrawy świąteczne

Iwona

Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda Wielkanoc w regionie Marche, koniecznie przeczytajcie ten wpis. Opowiem Wam o kilku tradycjach oraz potrawach i deserach, bez których ciężko wyobrazić sobie tutaj Święta.

Tradycje wielkanocne, które pielęgnują marchigiani

Wielkanoc to święto chrześcijańskie, dlatego większość tradycji doskonale znamy również w Polsce. Zobaczmy co robią marchigiani w okresie wielkanocnym.

Domenica delle Palme – Niedziela Palmowa

I marchigiani tak jak reszta Włochów na półwyspie, w Niedzielę Palmową przynoszą z kościoła poświęcone gałązki oliwne (zdjęcie naszych gałązek widzieliście na samej górze artykułu), które mają chronić domowników przed złem. Listków przyniesionych rok wcześniej nie można tak po prostu wyrzucić – trzeba je spalić.

La visita ai sepolcri – dosłownie “odwiedzanie grobów”

To tradycja celebrowania Wielkiego Czwartku, którą do dziś praktykuje wielu wiernych, zwłaszcza starszych. Polega na odwiedzeniu w ciągu dnia przynajmniej trzech różnych kościołów i modlitwy w każdym z nich.

Via Crucis – Droga Krzyżowa

W Wielki Piątek nie ma mszy, odbywa się za to droga krzyżowa. W miejscowości Corridonia gdzie mieszkamy, wierni spotykają się o 21:00 na Processione del Cristo Morto” (dosłownie procesja zmarłego Chrystusa, czyli po prostu droga krzyżowa).

Sabato Santo – Wielka Sobota

Nie spotkałam się tu z tradycją święcenia pokarmów. Babcia Alessandro jednak pamięta, że kiedyś w Wielką Sobotę do domów przychodził ksiądz i błogosławił tradycyjne potrawy wielkanocne, które potem rodzina spożywała na śniadanie w Niedzielę.

Pasqua – Wielkanoc

Są rodziny, które w Niedzielę Wielkanocną spożywają śniadanie na słono, jednak nie jest to element Świąt tak istotny jak w Polsce. Większość osób je normalnie śniadanie (normalnie tj. na słodko :P), a uroczystym posiłkiem jest raczej obiad. Wiele rodzin wybiera się w ten dzień po prostu do restauracji.

Uova colorate – kolorowe jajka

Nie spotkałam się tu z tradycją kolorowania jajek, choć moje koleżanki wspominały, że jako dzieci kolorowały ugotowane na twardo jajka, którymi potem dekorowały wielkanocny stół. Babcia Ale pamięta też grę scoccetta, która polegała na tym, że dwie osoby wybierały sobie jajko i delikatnie uderzały jednym o drugie. Ta osoba, której jajko pęknie jako pierwsze przegrywa. Nie wiem jak Wy, ale ja tą zabawę praktykowałam zawsze u siebie w domu w Polsce. 😀

Pasquetta – Poniedziałek Wielkanocny

Poniedziałek Wielkanocny zwykle spędza się fuori porta, czyli poza domem. Często, jeżeli pozwala na to pogoda, urządza się pierwsze pikniki i grille z rodziną lub przyjaciółmi.

Co pojawi się na Wielkanocnym stole w regionie Marche?

Włosi w całym kraju w okresie Wielkanocnym prawdopodobnie jedzą podobne dania, a posiłek kończą tradycyjną babką colomba i czekoladowym jajkiem z niespodzianką. Poniżej znajdziecie krótką listę tych elementów, których na świątecznym stole w Marche na pewno nie zabraknie.

Coratella – Pizza al formaggio / Pizza di Pasqua – Vincisgrassi

Coratella – podroby jagnięce i drobiowe

Na pewno nie jest to najbardziej fotogeniczne danie, i nie smakuje każdemu ze względu na dość intensywny smak. Niemniej jednak znajdziecie ją w większości menu w okresie Wielkanocy. Coratella to podroby jagnięce i drobiowe. Podaje się ją jako przystawkę.

Pizza al formaggio / pizza di Pasqua – babka serowa

To tradycyjna słona babka serowa, którą spożywa się w okresie Wielkanocy w Marche i innych regionach środkowych Włoszech. Zazwyczaj podaje się ją jako przystawka lub przekąska z lokalnymi wędlinami. Inaczej nazywa się ją też pizza di Pasqua.

Vincisgrassi – lasagne z regionu Marche

Ta wersja lasagni z regionu Marche może nie jest propozycją stricte Wielkanocną. Dodałam ją jednak do listy, bo to typowa potrawa przygotowywana na niedzielny lub świąteczny obiad w gronie bliskich. Oczywiście pełni rolę wyjątkowo sycącego pierwszego dania.

Agnello – Colomba – Uova di Pasqua

Agnello – jagnięcina

Agnello, czyli jagnięcina na pewno pojawi się na wielu wielkanocnych stołach w regionie Marche. Przygotowuje się ją na różne sposoby – może być na przykład pieczona w piekarniku, panierowana czy smażona. Podawana zwykle z warzywami.

Colomba – Wielkanocna babka drożdżowa

Świąteczna babka drożdżowa w kształcie gołębicy (colomba – gołąb) to chyba najważniejszy kulinarny symbol włoskiej Wielkanocy. Zwykle nadziewana owocami kandyzowanymi i migdałami, choć dzisiaj można kupić ją w wielu wersjach – czekoladowa, pistacjowa itd.

Uovo di Pasqua – czekoladowe jajko wielkanocne

Z ogromnych czekoladowych jajek wielkanocnych na deser cieszą się nie tylko dzieci 🙂 Jajka owinięte kolorową folią z kokardą u góry dostępne są w różnych rozmiarach. W środku zwykle znajduje się niespodzianka. W sklepach przed Świętami wybór jest ogromny.

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij