Restauracja a km zero – Osteria dei fiori | Macerata

Iwona

Tradycyjne dania, lokalne składniki i kameralna atmosfera – jeśli szukacie restauracji o takich cechach, na pewno spodoba się Wam Osteria dei fiori w Maceracie. Już dawno chciałam się tu wybrać, bo słyszałam o niej same dobre opinie. Udało się dopiero wtedy, kiedy przyleciała do mnie w odwiedziny moja przyjaciółka, a ja chciałam ją zabrać tam, gdzie karmią nie tylko dobrze, ale i z przywiązaniem do lokalnej tradycji.

Przytulna restauracja w centrum Maceraty

Osteria dei fiori znajduje się w zabytkowym centrum miasta, w budynku z XVII wieku. Sama liczy sobie ponad 40 lat działalności. Wcześniej była miejscem, w którym mieszkańcy Maceraty mogli kupić wino, oliwę i żywność od lokalnych rolników. Dziś to restauracja a km zero*, w której można skosztować kuchni przygotowywanej z poszanowaniem tradycji i z wysokiej jakości produktów. To też m.in. dlatego menu nie jest takie samo w ciągu całego roku, ale zmienia się w zależności od dostępności produktów w danym sezonie.

🇵🇱 Jeśli jakiś lokal opisywany jest jako a km zero, to znaczy, że wykorzystuje się w nim składniki produkowane wyłącznie w promieniu maksymalnie kilkudziesięciu kilometrów.

Restaurację prowadzi rodzeństwo Carducci – Iginia, Paolo i Letizia. Wystrój jest dość prosty, ale jednocześnie przytulny. Ściany ozdobiają obrazy, zdjęcia oraz podpisy zadowolonych (również znanych) klientów.

Wnętrze restauracji Osteria dei fiori w miasteczku Macerata

Jeśli będziecie spacerować się wśród uliczek Maceraty, to ze sporym prawdopodobieństwem traficie na uroczą reklamę Osteria. Będzie to skrzynka pełna kwiatów i tabliczka z nazwą lokalu i strzałką kierującą w jego stronę, przymocowane do roweru vintage. 🚲💐

Przykładowe dania z menu Osteria dei fiori

Całe menu można podejrzeć na stronie internetowej restauracji (dostępne też po angielsku – zarówno online jak i w lokalu). Pokażę Wam kilka dań, które zamówiliśmy:

Kelner przed podaniem zamówienia zaoferował nam na spróbowanie taką mini porcję zupy z soczewicy, była bardzo smaczna!
Pecorino dei Sibillini alla griglia con insalatina sexy 😆, frutta, semi, germogli e sapa ~ €7
Grillowany ser pecorino z sałatką, owocami, nasionami, kiełkami i sapa (🇵🇱 sapa – skoncentrowany syrop winogronowy)
Coniglio in porchetta al finocchio selvatico con carote glassate ~ €15
Królik w porchetta z koprem włoskim i glazurowaną marchewką
Tagliatelle al ragù bianco di anatra e timo fresco ~ €9
Tagliatelle z sosem z białej kaczki i świeżym tymiankiem
Tagliata di vitellone marchigiano alla griglia con aromi, sale grosso e bouquet d’insalate ~ €15
Grillowana wołowina z ziołami, solą gruboziarnistą i surówką

Ceny w Osteria dei fiori nie odbiegają znacznie od podobnych lokali w okolicy. Jeśli zamówicie tylko pierwsze danie i coś do picia, powinniście zmieścić się w 20 euro. Za to za posiłek złożony z przystawki (u nas jedna dzielona na dwie osoby), pierwszego lub drugiego dania, wina i espresso, zapłacicie około 30 euro.

Nie jest to artykuł zrealizowany w ramach współpracy (a szkoda!). Polecam szczerze i od serducha (i żołądka). 🙂

Oprócz próbowania na miejscu tutejszej kuchni chcielibyście zabrać ze sobą jakieś lokalne produkty? Sprawdźcie artykuł, w którym opisałam kilka przykładów kulinarnych pamiątek z podróży do Marche.

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij