Gnocchi z ricotty – delikatne kluseczki na szybki obiad

Iwona

Macie ochotę na gnocchi, ale nie chce Wam się gotować ziemniaków? Mam dla Was szybszą alternatywę, w której głównym składnikiem jest ricotta. Na zdjęciu są podane z włoską kiełbasą, groszkiem i serkiem philadelphia, którego używam jako zamiennik cięższej śmietanki. Gwarantuję, że takie delikatne kluseczki będą równie dobre z każdym innym sosem.

Porcje

4

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

do wypłynięcia

Kalorie

ok. 500 na porcję

Składniki

  • 500 g sera ricotta

  • 300 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka parmezanu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Przełóż ricottę do dużej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, parmezan, sól i zacznij mieszać (ja to robię widelcem). Kiedy składniki się połączą, zacznij dodawać małymi partiami mąkę.
  • Gdy ciasto stanie się bardziej zwarte, zacznij wyrabiać je rękami na blacie kuchennym, aż wchłonie całą mąkę i stanie się miękkie i elastyczne.
  • Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 cm. Podziel po kolei nożem na paski o szerokości 2 cm. Roluj paski w wałeczki i pokrój na gnocchi starając się uzyskać ten sam rozmiar każdego z nich.
  • Wrzuć kluseczki do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię odcedź i podaj z wybranym sosem (np. kiełbasa & groszek i śmietanka jak na zdjęciu / pomidorowy / pesto / łosoś ze śmietanką).

A jak z przepisu na gnocchi zrobić comfort food na emigracji? Zamiast kiełbasy, groszku i pieczarek dodać gęsty jogurt naturalny i cukier. Wierzcie lub nie, ale w smaku są jak prawdziwe leniwe pierogi na słodko! Tylko nie mówcie żadnemu Włochowi, że zrobiłam je sobie na obiad 😁

Lubię te gnocchi z ricotty w jednej i drugiej wersji. Dajcie znać jak i Wy ich spróbujecie 😉

A jeśli szukacie przepisu na pomidorowy klasyk, zapiszcie sobie też przepis na włoskie ragù dla zabieganych.

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij