Crema pasticcera to najpopularniejszy krem używany we włoskim cukiernictwie. Nadziewa się nim m.in. rogaliki śniadaniowe, czyli popularne cornetti. Crema wyglądem przypomina zwykły budyń śmietankowy, ale różni się od niego zarówno konsystencją (jest bardziej kremowy niż budyń) jak i smakiem wzbogaconym o przyjemny cytrynowy aromat. 🍋
4
10 min
do zagotowania
ok. 175
Przygotowanie
- Wlej mleko do rondelka, dodaj skórkę z 1 cytryny i postaw na wolnym ogniu, żeby się dobrze podgrzało.
- Do sporego garnka wbij jajka, dodaj cukier i mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Gdy mleko będzie gorące, zdejmij rondelek z ognia i wyjmij skórkę cytrynową. Dodawaj powoli mleko do masy z jajek, cukru i mąki cały czas mieszając.
- Gdy składniki się połączą, podgrzewaj masę na wolnym ogniu. Cały czas mieszaj, aż krem się zagotuje (na wierzchu pojawią sie pęcherzyki powietrza). Crema pasticcera jest gotowa!
Wykorzystacie ten krem w wielu przepisach, np.: do tarty na słodko, do przekładania ciast, do nadziewania pączków/babeczek itd. Dobrze smakuje również sam podany ze świeżymi owocami.
Znaliście już włoski crema pasticcera?
2 komentarze
Dzięki za przepis. Zrobiłem go trochę po swojemu – na niesłodzonym mleku sojowym i z połową cukru – wyszło świetnie jak na mój gust!
Też często dodaję mniej cukru niż jest w przepisie 🙂 Cieszę się, że wyszło! Pozdrawiam ciepło jak zawsze 🙂