Karczochy po rzymsku. Przepis dla początkujących

Iwona

Dlaczego początkujących? 🙂 Bo ja sama jeszcze niedawno po wizycie w warzywniaku pytałam Google o to jak przyrządzić karczochy, żeby móc je wreszcie kupić (zawsze mnie intrygowały, ale nie chciałam ich przywozić do domu i potem zmarnować). To warzywa, których przez długi czas nie umiałam dobrze przygotować. Coś zawsze było z nimi nie tak. 😀 Bardzo lubię karczochy, więc zawzięłam się, żeby je okiełznać. No i są rezultaty! Z tego przepisu wychodzą lepiej niż dobrze 🙂

Karczochy

6 sztuk

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

30/40 min

Kalorie

ok. 230 kalorii na jednego karczocha

Składniki

  • 6 karczochów

  • pęczek pietruszki

  • pęczek mięty

  • 3 ząbki czosnku

  • pół szklanki białego wina

  • 3 łyżki oliwy

  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Oczyść karczochy. Usuń najbardziej twarde zewnętrzne liście, aż dojdziesz do momentu, w którym zobaczysz podstawę białej korony karczocha. Wyczyść nożem (odcinając “zgrubienia”) podstawę karczocha, obierz łodygę i odetnij od podstawy (łodyga też jest jadalna). Przytnij “kwiat” karczocha – kilka milimetrów od samego czubka.
  • Natrzyj kwiaty karczochów i odcięte łodygi sokiem z cytryny żeby nie zczarniały (możesz wykorzystać do tego owoc cytryny przecięty na pół).
  • Dobrze otwórz kwiat karczocha palcami, żeby zmieściło się w nim nadzienie, a następnie posól wewnątrz i zewnątrz.
  • Przygotuj nadzienie: posiekaj bardzo drobno pietruszkę, miętę i czosnek. Wymieszaj je ze sobą.
  • Wypełnij nadzieniem kwiaty karczochów dociskając je lekko do środka. Następnie wypełniony nadzieniem kwiat, żeby jak najmniej ziół i czosnku wydostało się na zewnątrz.
  • Rozgrzej kilka łyżek oliwy (nie żałuj :D) w garnku z dość grubym dnem. Ułóż karczochy do góry dnem, aby dobrze się zarumieniły. Włoż do garnka też łodygi układając je między jednym karczochem a drugim.
  • Gdy górna część korony będzie złocista, “połóż” kwiaty karczocha i podsmaż je delikatnie ze wszystkich stron obracając co kilka minut.
  • Gdy karczochy się zarumienią, zalej je winem i poczekaj aż odparuje.
  • Zalej karczochy gorącą wodą, tak żeby przykryła je do połowy. Przykryj garnek, zostaw na wolnym ogniu na 30 minut. Czas gotowania może się jednak nieco różnić w zależności od wielkości karczochów. Gdy pod widelcem czujesz, że są twarde, podgotuj je dla pewności nieco dłużej.

To co, kto spróbuje okiełznać ze mną karczochy? 😍 Jak widzicie, nie są tak problematyczne jak może się na początku wydawać.

A kto z Was je przyrządza i ma sprawdzony przepis, podzielcie się nim w komentarzu 🙂


Jeśli wolicie przepis w wersji posta na Instagramie, żeby móc go sobie wygodnie zapisać, zostawiam odnośnik z prawej 🙂

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij