Pewnie nie jestem jedyną, która uwielbia ziemniaki w każdej postaci. 🙂 Choć najczęściej pojawiają się u mnie w formie frytek pieczonych w piekarniku, to czasem szukam alternatywy na to, jak przygotować je inaczej. Tym razem wyszła na tyle dobrze, że muszę się nią z Wami podzielić!
ok. 16 sztuk
30 min
20 min
min. 150, w zależności od nadzienia
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Wyciśnij wodę, dodaj jajko, mąkę i sól i dobrze wymieszaj.
- Rozpuść masło i połowę wykorzystaj na posmarowanie foremek na babeczki, żeby ziemniaki podczas pieczenia do nich nie przywarły.
- Napełnij każdą formę przygotowaną masą z ziemniaków, tak aby przylegała do dna i brzegów, a następnie posmaruj powierzchnię koszyczków pozostałym masłem.
- Piecz w nagrzanym do 200° piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczone koszyki lekko ostudź i delikatnie wyjmij z foremek. Jak całkowicie wystygną, napełnij je dowolnym nadzieniem.
Są idealne na przystawkę lub aperitivo, a do tego dobrze wyglądają! Ja wypełniłam je w środku nadzieniem z serka philadelphia wymieszanego z ricottą i szczyptą pieprzu cytrynowego, wędzonym łososiem i koperkiem. Myślę jednak, że można je wypełnić czym się chce, i tak będą dobre. W końcu to ziemniaki. 😀
Koniecznie dajcie znać, jak wypróbujecie koszyczków w Waszej kuchni. Miłego pieczenia!