Torta al limone – przepis na szybkie ciasto cytrynowe

Iwona

Kiedy mam trochę czasu, bardzo lubię piec dla naszej dwójki różne ciasta i tarty. Jeszcze lepiej, gdy taki deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Oboje jesteśmy łasuchami i uwielbiamy słodycze, ale staramy się nie kupować gotowców, tylko robić je sami w domu. Ten przepis na torta al limone, czyli ciasto cytrynowe pochodzi z książki poświęconej kuchni regionu Marche.

Uwaga, podczas pieczenia w całym domu będzie pachnieć cytrynami! 🍋

Tortownica

22 cm średnicy

Czas przygotowania

15 min

Czas pieczenia

40 min

Temperatura pieczenia

200 stopni

Składniki

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • sok i skórka z 2 średnich cytryn

  • 350 g mąki

  • szklanka mleka

  • szklanka oleju

  • szczypta soli

  • 1 proszek do pieczenia

Przygotowanie

  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj sok i skórkę cytrynową, cały czas energicznie mieszając.
  • Dodawaj powoli pozostałe składniki (proszek do pieczenia na końcu) i dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie powstały grudki. Konsystencja powinna być półpłynna.
  • Gotowe ciasto przelej do formy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz posmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą lub mąką.
  • Upiecz ciasto w piekarniku statycznym nagrzanym do 200 stopni. Po 40 minutach zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone.

Jeśli wypróbujecie ciasto z tego przepisu, koniecznie dajcie znać jak wyszło!

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij