Kiedy mam trochę czasu, bardzo lubię piec dla naszej dwójki różne ciasta i tarty. Jeszcze lepiej, gdy taki deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Oboje jesteśmy łasuchami i uwielbiamy słodycze, ale staramy się nie kupować gotowców, tylko robić je sami w domu. Ten przepis na torta al limone, czyli ciasto cytrynowe pochodzi z książki poświęconej kuchni regionu Marche.
Uwaga, podczas pieczenia w całym domu będzie pachnieć cytrynami! 🍋
22 cm średnicy
15 min
40 min
200 stopni
Składniki
2 jajka
200 g cukru
sok i skórka z 2 średnich cytryn
350 g mąki
szklanka mleka
szklanka oleju
szczypta soli
1 proszek do pieczenia
Przygotowanie
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj sok i skórkę cytrynową, cały czas energicznie mieszając.
- Dodawaj powoli pozostałe składniki (proszek do pieczenia na końcu) i dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie powstały grudki. Konsystencja powinna być półpłynna.
- Gotowe ciasto przelej do formy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz posmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą lub mąką.
- Upiecz ciasto w piekarniku statycznym nagrzanym do 200 stopni. Po 40 minutach zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone.
Jeśli wypróbujecie ciasto z tego przepisu, koniecznie dajcie znać jak wyszło!