Szybki sos pomidorowy z mięsem – przepis na włoskie ragù dla zabieganych

Iwona

Jeśli interesujecie się włoską kuchnią, na pewno słyszeliście już o mięsnym sosie o nazwie ragù. Przygotowanie tradycyjnego sosu ragù jest bardzo pracochłonne i wymaga gotowania przez kilka godzin. Poniższy przepis to wersja dla mniej cierpliwych, ale równie głodnych 🙂

Porcje

2-3

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

30 min

Kalorie

ok. 600 na porcję (jeśli gotujecie dla 3 osób)

Składniki

  • 200 g mięsa wołowego

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 g passaty pomidorowej

  • sól

  • pieprz

  • peperoncino

  • jeśli lubicie – szczypta majeranku

  • oliwa

  • parmezan do posypania gotowego dania

Przygotowanie

  • Na patelni z odrobiną oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekaną marchewkę i posól całość. Tak przygotowane na patelni warzywa nazywają się po włosku il soffritto – najlepsze polskie tłumaczenie to chyba po prostu warzywna zasmażka.
  • Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj do warzyw mięso mielone.
  • Co jakiś czas mieszaj. Gdy mięso będzie już ugotowane, dodaj passatę pomidorową i ponownie posól lekko całość.
  • Przykryj całość na patelni i duś przez około 20-25 minut pod przykryciem. Sos pomidorowy przez ten czas trochę się zredukuje.
  • Dodaj do gotowego sosu liście gałązki świeżego majeranku. Jeśli nie masz świeżego, charakterystycznego smaku nada również ten suszony.

Ten przepis idealnie nadaje się do przygotowania tradycyjnego makaronu z regionu Marche – Maccheroncini di Campofilone, o których możecie przeczytacie tutaj. Najpierw przygotujcie sos z powyższego przepisu i ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Maccheroncini są tak delikatne, że (w zależności od producenta) gotuje się je około 2 minut. Ugotowany makaron przełóżcie do sosu na patelnię i dobrze wymieszajcie. Nałóżcie makaron na talerze i jeśli lubicie posypcie parmezanem. Smacznego 🙂

Może zainteresuje Ci się również...

Skomentuj

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności. Więcej informacji

Ta strona wykorzystuje ciasteczka niezbędne do prawidłowego działania, analizy ruchu na blogu, oraz do działań marketingowych. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polityka prywatności i plików cookies. Wchodząc na stronę wyrażasz na nie zgodę według ustawień Twojej przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić, a jeśli tego nie zrobisz przeglądanie strony nastąpi z wykorzystaniem tych plików.

Zamknij