Jeśli interesujecie się włoską kuchnią, na pewno słyszeliście już o mięsnym sosie o nazwie ragù. Przygotowanie tradycyjnego sosu ragù jest bardzo pracochłonne i wymaga gotowania przez kilka godzin. Poniższy przepis to wersja dla mniej cierpliwych, ale równie głodnych 🙂
2-3
10 min
30 min
ok. 600 na porcję (jeśli gotujecie dla 3 osób)
Składniki
200 g mięsa wołowego
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g passaty pomidorowej
sól
pieprz
peperoncino
jeśli lubicie – szczypta majeranku
oliwa
parmezan do posypania gotowego dania
Przygotowanie
- Na patelni z odrobiną oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj posiekaną marchewkę i posól całość. Tak przygotowane na patelni warzywa nazywają się po włosku il soffritto – najlepsze polskie tłumaczenie to chyba po prostu warzywna zasmażka.
- Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj do warzyw mięso mielone.
- Co jakiś czas mieszaj. Gdy mięso będzie już ugotowane, dodaj passatę pomidorową i ponownie posól lekko całość.
- Przykryj całość na patelni i duś przez około 20-25 minut pod przykryciem. Sos pomidorowy przez ten czas trochę się zredukuje.
- Dodaj do gotowego sosu liście gałązki świeżego majeranku. Jeśli nie masz świeżego, charakterystycznego smaku nada również ten suszony.
Ten przepis idealnie nadaje się do przygotowania tradycyjnego makaronu z regionu Marche – Maccheroncini di Campofilone, o których możecie przeczytacie tutaj. Najpierw przygotujcie sos z powyższego przepisu i ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Maccheroncini są tak delikatne, że (w zależności od producenta) gotuje się je około 2 minut. Ugotowany makaron przełóżcie do sosu na patelnię i dobrze wymieszajcie. Nałóżcie makaron na talerze i jeśli lubicie posypcie parmezanem. Smacznego 🙂